SSL Certificaten

SSL Certificaten

SSL Certificaten

SSL-certificaten. Je hebt er misschien al eens van gehoord en je dan meteen de vraag gesteld: wat is dat dan? Zo simpel mogelijk gezegd zijn SSL-certificaten kleine gegevensbestanden die een cryptografische key (een soort sleutel) digitaal aan de gegevens van een bedrijf koppelen. Wanneer SSL-certificaten geïnstalleerd zijn zorgen ze in essentie voor een beveiligde verbinding tussen een webserver en een browser.

Hoe zie je SSL-certificaten?

Wanneer een certificaat succesvol geïnstalleerd is op jouw server zal het applicatie protocol (HTTP) veranderen naar HTTPS, de s staat hier voor secure. Afhankelijk van de browser waarmee je op het web surft en het type certificaat dat je hebt aangekocht zal je in de adresbalk een hangslot of een groene streep zien bij het bezoeken van een website die een SSL certificaat heeft geïnstalleerd.

Hoe werkt het?

SSL-certificaten gebruiken eigenlijk twee sleutels die niets meer zijn dan lange reeksen van willekeurig gekozen getallen. De ene sleutel is een privé-sleutel en de andere een publieke sleutel. Zoals de naam al duidelijk aangeeft is de publieke sleutel bekend bij de server en beschikbaar in het publieke domein. Stel dat Jan naar Anja een bericht stuurt dan wordt dit bericht gesloten met de publieke sleutel van Anja. De enige manier om dit bericht te ontcijferen is het te openen met de privé-sleutel van Anja. En Anja is uiteraard de enige die deze in bezit heeft. Mocht de boodschap onderschept worden zal de enige zichtbare uiting van de boodschap een lange cryptografische code zijn.

Waarom heb je een SSL-certificaat nodig?

Een SSL-certificaat is een handige manier om gevoelige informatie zoals kredietkaart gegevens, gebruikersnamen, wachtwoorden, etc. Daarenboven zorg het ook nog voor:

  • Veilig verkeer tussen servers
  • Een betere Google Ranking
  • Meer vertrouwen van de consument
  • Een betere conversie ratio

Een SSL-certificaat is dan ook een echte must voor iedere bedrijfswebsite en eigenlijk zelfs ook gewoon daarbuiten. Zo geeft Google tegenwoordig in de domeinbalk een waarschuwing wanneer een website geen SSL heeft (en dus onveilig is).

Wat kost het?

Een simpel SSL-certificaat heb je al vanaf acht euro per jaar, maar het hangt er van af welk certificaat je voor wat voor een website wil afnemen, de prijs kan dus behoorlijk uiteenlopen en het is belangrijk dat je contact opneemt om de mogelijkheden te bespreken.

Ben je nu volledig overtuigd van het belang van een SSL-certificaat? Neem dan zeker even contact op.